Tradycyjne zrazy wołowe

zrazyRobiąc porządki na komputerze odnalazłam kilka zdjęć z przygotowania zrazów.

Było to na pewno kilka miesięcy wcześniej.

Teraz mogę tylko popatrzeć na takie smakowitości (chwilowa dieta po chorobie).

 

Większej filozofii w przygotowaniu zrazów nie ma.

Co jest najważniejsze?  Dobrze rozbite mięsko wołowe i nadzienie 🙂

Co potrzebujemy?

  • wołowina
  • boczek w plastrach
  • musztarda
  • cebula
  • marchew
  • ogórek kiszony
  • mąka
  • oliwa, sól, pieprz
    opcjonalnie: grzyby suszone

 

(jeżeli chodzi o ilość – wszystko zależy od tego ile chcecie zrobić zrazów 😉

 

Przygotowanie:

Dobrze rozbite kawałki mięska, smarujemy cienką warstwą musztardy (dijon, miodowa, rosyjska – może być wasza ulubiona), na każdy kawałek mięsa układamy: plaster boczku, słupek marchewki, ogórka kiszonego, cebulę).

Taki kawałek mięska zawijamy (rolujemy) i na końcu spinamy wykałaczką aby nic nam się nie wydostało.  Zwinięte zrazy oprószamy mąką  i na rozgrzanej oliwie obsmażamy.

Do garnka z wodą (tak aby prawie zakryła zrazy) przenosimy podsmażone mięsko. Dusimy około godziny – mięsko musi być kruche. Do wody w której dusimy mięsko wrzuciłam resztkę cebuli, która została.  Do zagęszczenia sosu można przygotować zasmażkę.  Na koniec wrzuciłam jeszcze kilka grzybów do smaku 🙂

 

Jeżeli macie jakieś pytania  – śmiało piszcie…

Ja prędko nie będę jeść takich rzeczy… 😦

Advertisements

One Comment Add yours

  1. damian_korzyc pisze:

    Ciekawe powiązanie zwłaszcza z grzybami!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s