Tarta z jagodami mascarpone i śmietanką

DSC_0093W weekend byliśmy na jagodach i zamysł był taki aby od razu w niedzielę zrobić pierogi, tartę i inne smakowitości. Czasu nie było na gospodarzenie w kuchni.

Tarta była obiecana i już nie miałam wyjścia 🙂

 

Nigdy nie wiem jakie ciasto zrobić na tartę więc robię standardowe – kruche – takie jak do szarlotki.

 

Na jedną tartę potrzebujemy:

  • Dwie szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • pół kostki margaryny
  • łyżka śmietany
  • pół szklanki cukru pudru

 

Wszystkie składniki wrzucamy do miski – przyznam szczerze, że wcześniej jak robiłam przesiewałam mąkę, cukier puder itp, a tym razem postanowiłam wsadzić wszystko do miski i wymieszać. Ciasto ugniatamy tak długo aż wszystkie składniki się połączą i uda nam się dobrze wyrobić ciasto.

Wyrobione ciasto wykładamy na przygotowaną formę(wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą). Ciasto nakłuwamy widelcem.

W temperaturze 180* – termoobieg – pieczemy  przez około 20 min (ja wyciągam tartę jak ciasto jest zarumienione).

 

KREM

  • serek mascarpone (250g)
  • śmietanka 200g
  • dwie łyżki cukru pudru

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i dodajemy cukier puder,  miksujemy  na średnich obrotach stopniowo dodając serek mascarpone. Jak już dodamy cały serek zwiększamy obroty to maksymalnych. Jak śmietanka z mascarpone będzie ubita wkładamy do lodówki do schłodzenia.

 

 

Gdy ciasto na tartę będzie już zimne, wykładamy na nią masę – równo rozprowadzając. Na koniec posypujemy wierzch jagodami i zdobimy dowolnymi owocami 😉

 

Było pysznie!

 

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. tekstualna pisze:

    pycha pycha pychaaaa ❤

  2. horecaservice pisze:

    świetny przepis 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s