Zupa dyniowa z chilli

Jesienną porą obowiązkiem jest zrobienie zupy dyniowej!

W zeszłym roku była serwowana w dyni, w tym roku też miała być, jednak kupiłam dynię ważącą 2,6 kg i stwierdziłam, ze patroszenie kolejnej nie ma sensu a  nie potrafię gotować w małych proporcjach i wyszedł gar zupy jak dla pięcioosobowej rodziny.

Zupa dyniowa

Co potrzebujemy?

  • Dynia (około 2,6 kg)
  • 1 marchewka
  • Imbir (duża łyżka posiekanego świeżego imbiru)
  • pomarańcza
  • Pasta paprykowa (2 łyżki)
  • 2 papryczki chilli
  • 2 łyżki śmietany
  • kilka plastrów boczku w plasterkach
  • pietruszka
  • Łyżka masła i 3 łyżki oliwy

Grzanki

  • bagietka
  • mozarella
  • bazylia
  • masło

Jak to zrobić?

Bardzo prosto, choć najgorsze było dla mnie obieranie dyni. Wystarczy dynię oczyścić z pestek i pokroić w paski a później obrać obieraczką do warzyw. Kiedyś walczyłam nożem i się poddałam. Na rozgrzane masło i oliwę wrzucamy na patelnie pokrojoną w kostkę dynię, lekko ją obsmażamy i zalewamy 2 szklankami wody.  Dusimy do momentu aż konsystencja będzie jednolita. Wrzucamy papryczki chilli i startą marchew i skórką  otartą z jednej pomarańczy.  Całość przekładamy do garnka.  Dodajemy również drobno posiekany imbir i zalewamy 3 szklankami wody (ilość wody zależy od konsystencji).
Na koniec dosmaczamy pastą paprykową i śmietanką.

Podajemy  zupę posypaną podsmażonym boczkiem i pietruszką. Idealnym dodatkiem są grzanki z mozzarelą 🙂

Czy było smacznie? Główny konsument nie miał uwag – więc serdecznie polecam jako rozgrzewającą zupkę i dobrą dawką chilli 🙂

PYCHOTKA

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s