Mini Cheeseburgery

Niedziela! ah Niedziela!

Mimo niepogody, udało się zjeść pożywną kolację 🙂 w trybie ekspresowym.  Cała niedziela była bardzo leniwa  – może nie do końca cała, bo po 16:00 wybraliśmy się na basen i saunę co postawiło  mnie na nogi.  Oczywiście padło hasło, aby zjeść coś nie do końca zdrowego.

Dzień wcześniej leciał program jak Jamie Oliver robił mini burgerki – i to właśnie on stał się inspiracją.

Co potrzebujemy do przygotowania 5  burgerów?

ok. 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
1 łyżka musztardy rosyjskiej1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
szczypta soli, szczypta pieprzu czarnego

Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na 10 minut aby mięsko przeszło smakiem. Smażymy na średnim ogniu po 8 min. z jeden strony i następnie z drugiej.

Z czym je zjeść?

– bułka
– ogórek kwaszony/korniszon
– pomidor
– ser w plastrach cheddar
– musztarda
– keczup

– ilość dodatków według uznania 🙂

Tak jak pisałam porcja jest na 5 dość dużych burgerów – mi jednak udało się zjeść tylko jednego – podobno były tak wyśmienite.  Podane zostały ze zwykłą surówką z kiełkami i papryką – z sosem z cukru i cytryny 🙂 PYCHOTA!

Rano myślałam, że uda mi się zorganizować prowiant do pracy – otwieram lodówkę a tam …. została sama surówka.

No cóż! Jak smakuje to znaczy, że jest dobrze. Gorzej by było jakbym znalazła  burgery 🙂

Advertisements

3 Comments Add yours

  1. eM pisze:

    aaaaa:) pychota:)

  2. Domowe burgery zawsze są pyszne 🙂

  3. naleśniki pisze:

    Wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s