Relacja – Kino od Kuchni – 13 sierpnia 2013

 

Desery z francuskim rodowodem – kolejne spotkanie KINA OD KUCHNI 🙂

Trzecie spotkanie w ramach projektu „Kino od Kuchni” mam już za sobą  i powoli szykujemy się na kolejne 😉

13 sierpnia mieliśmy przyjemność przenieść się do świata  francuskich
przysmaków i afrodyzjaków, po których czekał na nich seans filmu „Miłość po francusku”.

Szef Kuchni Marcin Kurzawa i Mistrz Cukiernictwa Piotr Kmieć wraz Tomkiem
Olechnowskim i Przemysławem Madejem – Kucharzami z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) oraz Restauracja Bistro i Partner Gastronomiczny DG CONCEPT przygotowali prawdziwą ucztę zapachów i francuskich przysmaków.

A na nas przed wejściem na salę czekały smakołyki, wata cukrowa aromatyzowana
wiśnią, popcorn z nutką lawendy oraz szampan w postaci musu serwowany za pomocą podtlenku azotu z kawiorem z czerwonych malin. Klimatu dodawało przytłumione światło oraz bańki mydlane wypełniające prawie całą przestrzeń holu.

Na sali kinowej zaś można było ujrzeć i zasmakować: croissantów z orzeźwiającą
marmoladą, Crème brûlée oraz musu z belgijskiej czekolady. Tomasz Olechnowski
zaprezentował nowatorką metodę sous vide – próżniowe długie gotowanie potraw
w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie.
Przygotowane tą metodą zielone jabłka z lawendą i miętą zachwyciły niejednego gościa.

Finałem spotkania był konkurs, w którym można było wygrać zaproszenia na warsztaty
kulinarne do Restauracji Bistro oraz degustacja dla wszystkich widzów zgromadzonych
w sali kinowej.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s