Placuszki cukiniowo-paprykowe

 

Co potrzebujemy?
2 średnie cukinie
1 papryka
1 cebula
2 ziemniaki
1 mała marchewka
1/2 szklanki mąki (lub szklanka – zależy czy jest dobra patelnia – pierwszą porcję można usmażyć na próbę, a następnie dosypać mąki)
2 jaja
Przyprawy: chilli,sól, sól ziołowa, lubczyk!!!, koperek, bazylia

Cukinie, cebulę, paprykę  ścieramy na dużych oczkach, marchewkę i ziemniaki na małych. Wszystko wrzucamy do miski, posypujemy solą i czekamy aż warzywa puszczą wodę. Następnie odlewamy wodę i dodajemy jajka i mąkę + przyprawy. Całym sekretem smaku jest lubczyk!!! dodajemy 2 małe łyżeczki a pozostałe przyprawy „na oko” – do smaku 🙂 Smażymy na średnim ogniu – do momentu zarumienienia i odwracamy na drugą stronę.

Sos
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 czubate łyżki świeżego posiekanego koperku
sól do smaku

Posiekany koperek mieszamy w misce z jogurtem i przecierem  oraz z solą. Czekamy 20 min. przed podaniem  – sos musi się przegryźć 🙂 mmmm….

*** w drugim pojemniku jest zwykły, podły sos czosnkowy -> prosto ze słoika 🙂

Reklamy

2 Comments Add yours

  1. Ania pisze:

    bardzo lubię:) ja swoje robię z łososiem, ale bez papryki:)

    1. moimsmakiem pisze:

      o o o 🙂 to tak nie robiłam 🙂 trzeba będzie zrobić 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s