Lasagne (szpinak-mięso-pomidory)

Jeden z moich przepisów archiwalnych. Nawet ciasto na lasange sama zdobiam 🙂 wyszło przednio:)

Cóż potrzebujemy?

400 g mięsa mielonego z indyka
1 puszka pokrojonych pomidorów
2 cebule
1 papryka czerwona
4 świeże pomidory
1  mała puszka przecieru pomidorowego
sól, pieprz, bazylia, oregano

450 g mrożonego szpinaku (świeżego nie dostałam)
3 ząbki czosnku
1 kostka sera feta

sos beszamelowy
2 łyżki masła
szklanka mleka
2 łyżki mąki

ciasto na lasagne

ok. 2 szklanek mąki
2 jajka
troszkę ciepłej wody.

Nadzienie pomidorowe:
Cebule drobno kroimy i posmażamy na oleju, doprawiamy solą i oregano. Następnie wrzucamy drobno pokrojoną paprykę i pomidory (obrane ze skórki), dodajemy puszkę pomidorów, przecier i dusimy. Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone (do smaku doprawiłam sosem sojowym) można posolić i popieprzyć.  Następnie mieszamy mięso z sosem pomidorowym. Gotujemy na małym ogniu do momenty odparowania wody, tak aby sos był gęsty.

Nadzienie szpinakowe:
Szpinak wrzucamy do garnka wciskamy czosnek. Jak się rozmrozi dodajemy kostkę fety i doprawiamy pieprzem (feta jest słona, więc nie solimy).

Sos beszamelowy:

Nie wiem jak powinno się robić sos beszamelowy więc wrzuciłam wszystko do garnka pomieszałam i zagotowałam i wyszło 🙂

Ciasto na lasagne:
mąkę mieszamy z jajami wodą i ugniatamy (wody dodajemy w zależności od potrzeby).
Ciasto dzielimy na sztery porcje i każdą wałkujemy (ja wielkość rozwałkowanego ciasta dostosowałam do wielkości naczynia)

Rozwałkowane ciasto, można wrzucić do wrzącej wody z oliwą i podgotować.

Do naczynia żaroodpornego  (wysmarowanego masłem) dajemy plaster ciasta  na lasagne. Następnie sos beszamelowy, szpinak, plaster ciasta, sos beszamelowy, następnie sos pomidorowy…
Kolejność można  oczywiście zmienić.
Na koniec dajemy plaster ciasta i smarujemy beszamelem i posypujemy serem żółtym, ja posypałam jeszcze oliwkami 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s