Ryba w piwnym cieście

Ryba w piwnym cieście – przepis znaleziony w jeden z książeczek mojej mamy za czasów kiedy stawała się żoną i musiała nauczyć się gotować. Jedna z popisowych potraw jakie serwowała swojemu ukochanemu 🙂
C potrzebujemy?
1 duży filet z miruny (może być inna ryba)
1 jajko
2 łyżki mąki
Piwo
Olej do smażenia
Sól/pieprz
Gałki muszkatołowa
Cytryna
Rybę skrapiamy cytryną i solimy. Z jajka, mąki oraz piwa należy wyrobić ciasto. Ilość piwa należy regulować tak aby ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto doprawiamy, solą, pieprzem i gałką. Każdą porcje ryby należy obtoczyć w mące, zamoczyć w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Ryba smaży sie około 20 minut.
Najlepiej smakuje podana z ziemniaczkami z koperkiem i kapustą kiszoną.
Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Gdyby nie talerz, nie domyśliłabym się, że to ryba 😛

  2. moimsmakiem pisze:

    Dokładnie, bo ryba zakamuflowana jest w cieście 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s