O nie! przesoliłam.

Ostatnio zdarzyło mi się przesolić gulasz (a dokładniej dodać za dużo sosu sojowego do marynaty). I zastanawiałam się co zrobić bez dolewania wody, dodawania kolejnych składników aby smak mojej potrawy pozostał taki jak zamierzyłam.  Stwierdziłam, że gulasz podam i tam z ziemniakami, więc do gulaszu, który dochodził na małym ogniu wrzuciłam kilka ziemniaków, które wyciągnęły zbędną sól. Smak był bardzo ciekawy – ziemniaki miały smak, który odzwierciedlał to co znajduje się w całej potrawie a jednak był tylko namiastką tego niezwykłego smaku.
Przesoliłaś? i co teraz?

1. Jeżeli przesolisz sos, dodaj mleko – zneutralizuje smak. (dla mnie zawsze ratunkiem jest ziemniak)

2. Jeżeli  przesolimy warzywa, należy je zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut i odcedzić.

3. A co z przesolonymi ziemniakami? Możemy zrobić z nich pure, dodając śmietany, mleka i koperku 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s