Etiopski Wot – pikantnie, paprykowo.

Z dumą mogę przyznać, że jest to najlepsza potrawa jaką miałam przyjemność jeść i robić.
Smak jest tak niesamowity, że nie da się tego opisać. Oczywiście ta potrawa jest dla tych, którzy mają odporny przełyk na pikantne smaczki.

Co potrzebujemy?

30 dkg wołowiny
6 dużych cebul

3 ząbki czosnku
duża łyżka przecieru pomidorowego
Olej

i cały sekret: Papryka etiopska  (1 łyżka)
(niestety nigdzie w sklepie nie spotkałam jej)

Drobno pokrojoną cebulę wrzuciłam do garnka z małą ilością wody i, tak aby cebula się poddusiła. Do garna wsypałam łyżeczkę soli. Czekamy w międzyczasie mieszając do momentu wyparowania wody.
Natępnie dodajemy oleju  ( z 4 łyżki) cały czas mieszając. Jak cebula zacznie delikatnie przywierać dodajemy łyżkę papryki, czosnek oraz przecier.  Zalewamy to 1/2 szklanki wody i wrzucamy drobno posiekaną wołowinę. Dusimy 20 min, tak aby mięso było miękkie i gotowe.

Więcej nic nie napiszę, bo tego smaku nie da się opisać 🙂

Sos z wołowiną podajemy z białym serem i z pieczywem (choć najlepiej smakuje z injerą)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s